
Opbouw
Systeem 1: in tegels

Sedumtegels
Bij ons kan u kiezen voor het pakket van de sedumtegels.
De tegels zijn zo opgebouwd dat ze ook een buffer- en drainagefunctie hebben. In deze tegels komt het substraat te liggen waar de planten dan bovenop groeien.
Met deze sedumtegels garanderen wij een directe hoogwaardige kwaliteit van het groendak aangezien de planten reeds gedurende 2 jaar zijn kunnen ontwikkelen bij onze Belgische telers. Bovendien is het gewicht per m² slechts 80kg/m² als het goed geregend heeft (in verzadigde toestand).
​
​​​

Aanleg met kliksysteem
De aanleg van de tegels op het dak, gebeurt via een kliksysteem. De tegels passen zodanig in elkaar dat het dak mooi één geheel lijkt.
Dit systeem kan gebruikt worden op daken met een helling tot 30°.
Indien u graag zelf de handen uit de mouwen slaat, kan u dit systeem ook zelf aanleggen. Tot dit pakket behoren de beschermdoeken op maat gesneden, de tegels, de afvoerbescherming, bijbehorende keien en een handleiding die u op weg helpt.
​
​
​​​
Systeem 2: in lagen

Beschermdoek
Om met zekerheid uw dakbedekking niet te beschadigen, brengen we eerst een beschermende laag aan. Is uw dakbedekking niet waterdicht of bevat het geen antiwortellaag? Dan is het ook mogelijk om eerste een extra beschermende laag aan te brengen alvorens de andere lagen aan te leggen.

Drainage- en filterlaag
Op de beschermdoek wordt een drainagelaag aangebracht. Deze laag bevat kleine wateropslagruimtes en laat bovendien overtollig water makkelijk afvoeren. Zo worden uw planten voorzien van voldoende water bij droogte en kan water bij hevige regen makkelijk zijn weg vinden naar de afvoer. Verder wordt een filter aangebracht. Zo wordt voorkomen dat bij het weglopen van het water deeltjes van het substraat mee de afvoer in gaan.

Substraatlaag
Het substraat wordt vervolgens aangebracht. Dit is het medium waar de planten hun wortels na enige tijd in gaan vestigen, ookwel gekend als potgrond. Ons substraat bestaat uit onderandere lavagesteente. De poreuze textuur ervan stelt het in staat om water vast te houden en overtollig water af te voeren.
Dit substraat kan tot 30L water per m² vasthouden. Het totale gewicht in de met water verzadigde toestand is zo maximaal 120kg/m² van dit systeem.
​
Toch kan de dikte van het substraat variëren naar uw wensen en noden. Indien u een biodiversdak in gedachten hebt, met inheemse kruiden en bloemen, dan zal de laag toch minstens 10cm dik worden aangebracht. De massa van het systeem neemt hierbij natuurlijk toe, samen met de wateropslagcapaciteit van het groendak.
​

Plantenlaag en afwerking
Als laatste worden de plantenstekken op het substraat aangebracht. Deze stekken ontwikkelen zich na twee tot drie jaar tot planten zoals te zien op de bovenstaande foto.
De randen kunnen afgewerkt worden met keien. Dit omwille van een esthetische waarde, maar het is niet noodzakelijk indien niet gewenst.
Naast de stekken bieden we indien gewenst ook volledige matten aan waar de stekken reeds een tweetal jaar hebben kunnen ontwikkelen. Deze hebben echter een meerprijs.
Voeding en verzorging

Bij aanleg van een groendak worden meststoffen toegediend zodat de planten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Verder wordt het aangeraden om 1 à 2 keer per jaar een kleine hoeveelheid meststoffen te geven aan uw groendak. Hiervoor kiest u voor sedummeststoffen met de volgende aanbevolen hoeveelheid:
​​
-
Startbemesting: 35g/m²
-
Voorjaarsbemesting: 35g/m²
-
Najaarsbemesting: 10g/m²
​
Opgelet! Wees een goede huisvader op vlak van het gebruik van meststoffen. Als uw groendak er goed uitziet, en de planten er mooi doorkomen, bedenkt u dan even of het toedienen van meststoffen weldegelijk nodig is.
Kijk ook naar het weerbericht bij het toedienen van meststoffen. Liefst toedienen bij weinig kans op neerslag en geen felle instraling van de zon. Zo vermijdt u dat de planten verbranden door de zon of dat de meststoffen uitspoelen met de regen.
Een groendak dient slechts eenmaal per jaar toch wat aandacht te krijgen. Planten groeien naar waar ze kunnen en dus ook richting de dakrand. Hier dient u ze in tegen te houden door ze te verwijderen uit de stenenrand. Op die manier garandeert u dat uw dakbedekking nog jaar en dag mee gaat.
Doe-het-zelf pakket

Legt u liever uw groendak zelf aan? Dat kan met ons doe-het-zelf-pakket. U heeft de keuze om te kiezen voor systeem 1, de tegels of systeem 2, de lagen. Wij leveren onze systemen indien gewenst bij u thuis waardoor u makkelijk zelf aan de slag kan. Hierbij snijden wij de doeken reeds op maat en krijgt u een handleiding om vlot aan de slag te kunnen.
Download uw technische fiche

Systeem 1: in tegels
Technische fiche in het Nederlands:
Download hier het technische fiche voor een sedumdak in tegelsysteem.
La fiche de technique en français:
Téléchargez ici la fiche de technique pour une toiture de sedum en système avec des tuiles.
​
Systeem 2: in lagen
Technische fiche in het Nederlands:
Download hier het technische fiche voor een sedumdak.
Download hier​ het technische fiche voor een biodiversgeeldak met sedum en/of kruidlaag.
Download hier​ het technische fiche voor een biodiversgroendak met sedum en/of kruidlaag.
Download hier​ het technische fiche voor een biodiversblauwdak met kruidlaag.
La fiche de technique en français:
Téléchargez ici la fiche de technique pour une toiture verte de sedum.
Téléchargez ici la fiche de technique pour une toiture jaune de biodiversité avec sedum et/ou des fleurs.
Téléchargez ici la fiche de technique pour une toiture verte de biodiversité avec sedum et/ou des fleurs.
Téléchargez ici la fiche de technique pour une toiture bleue de biodiversité avec des fleurs.